news

22 Ağustos 2007 Çarşamba

Çin tekstiline dikkat!(To a Chinese textile careful attention!)


Yeni Zelanda'da, Çin tekstilinde bir kimyasalın 900 kat fazla kullanıldığının ortaya çıkması Çin'le iş yapan ülkelerde endişe yarattı. Bir zincir, çocukları yakan Çin pijamasını toplattı. Türk tekstilciler, 'Denetim çok yetersiz' diyor .

Beste Önkol Çin'de üretilen milyonlarca oyuncağın, ABD'de kurşun bazlı boya kullanıldığı gerekçesiyle toplatılmasının ardından şimdi de Yeni Zelanda'da Çin menşeili tekstil ürünlerinde sağlığa zararlı maddelerin kullanıldığı ortaya çıktı. Yeni Zelanda'da bir TV kanalında yayımlanan tüketici programında Çin'den gelen tekstil ürünlerine yapılan testte 'formeldehid' adlı maddenin gerekenden 900 kat fazla kullanıldığının belirlenmesi, ülkede tartışmalara yol açtı. Hükümet soruşturma başlatı.The Warehouse adlı bir zincir, iki çocuğun yanmasına yolaçan Çin menşeili pijamaları piyasadan toplattı.Formaldehid binde 3 oranında kullanılması gereken uçucu bir gaz. Bu madde ile kumaş ütülü gibi duruyor. Uçucu olması solunum ve görme problemi yaratıyor. Ciltte kızarıklık, kaşıntı gibi alerjik sorunlar çıkabiliyor. Bu madde uzun vadede ise kansere yol açıyor.
1995'te yasaklandı.
2006'da Çin'den 1.1 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ithalatı yapan Türkiye'de böylesine bir tehlike olup olmadığı konusunda, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, şunları söyledi: "Formeldehid üretimi Türkiye'de 1994'te yasaklandı. 1995'te ithalatı durduruldu. Ama sorun sadece formeldehid için geçerli değil. Nikel ve azor boyaları da tehlikeli."
Bunlar on sinyaller.
Çin'le ilgili yaşanan bu gelişmelerin tesadüf olmadığını belirten Orakçıoğlu, "Ürünün gerek çevreye gerek insan sağlığına verdiği zararların gündeme geleceği günler yakın. Bunlar ön sinyaller, AB, kotaların kalkması öncesinde uyarı yapıyor" dedi. Çin'den Türkiye'ye giren malların gümrüklerde örnekleme yoluyla kontrol edildiğini belirten Orakçıoğlu, "Tüm ürünlerde kontrol yapmak imkansız. Kimi testlerde sorun çıkıyor ve mallar geri gönderiliyor. Tüm dünyayı tehdit eden bir tehlike varken, Türkiye için sorun yok demek doğru olmaz" diye konuştu.
TEKSTİLCİLER UYARIYOR:

'Denetim yetersiz' İstanbul Tekstil Hammadeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, konuyla ilgili şöyle konuştu:"Türkiye'ye giren ürünler için kalite kontrol ve laboratuvar denetimi yapılmıyor. Ürünler gümrükten kontrolden geçmiyor. Birkaç yıl önce ürünlerin laboratuvardan geçmesi gündeme geldi. Laboratuvarlar yetersiz olduğu için yığılma oldu. Bu uygulama kaldırıldı."İthalatçılar kadar tüketicilerinde bilinçli olması gerektiğini söyleyen Gülle, "Tüketiciler emin olmadıkları ürünleri Ekoteks gibi labortuvarlarda test yaptırabilirler" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

yazarlar

ads