news

12 Ocak 2008 Cumartesi

Dolar-YTL dinamiğinde daha aşağısı var mı?11.01.2008 | Yiğit Bulut | Yorum / REFERANS

Dolarda artık yataylaşmaya doğru değişim başladı, aktif alım olmasa bile gözlemlemek gerekli. Çünkü bugüne kadar taşıdıkları dolarları, Türk halkına 1.18-1.1 YTL bandında sattırıp; oradan alıp Türkiye'den çıkmak isteyenler var.


Başlıktaki soruyu daha değişik soralım; 2001 sonrası 1.1 YTL seviyesinde oluşan "ilk dipten" dönerek başlayan ve 1.77 YTL'den satışa dönen trend "dibe geldi" denebilir mi?

Değerli dostlar, daha önce bu köşede dolar ile ilgili sorgulamaları paylaşmış ve her zaman dünya piyasalarına dayanan ana dinamik içinde "dolar kurunda düşüş tezini" savunmuştum.

Kur 2006 yılında 1.70 YTL seviyesini test ederken dahi "düşüş geri gelecek" iddiamdan asla vazgeçmedim. O günden bugüne, 1.1 YTL seviyesini ilk işaret ettiğimiz dip olarak alırsak, yaklaşık 0.5 YTL üzerinde bir fark oluştu. Yine hatırlarsanız, bu köşede bazı bankaların ekonomistleri tarafından o dönemde yapılan "Dolar kredilerinizi kapatın" çağrılarına da kesinlikle "Kapatmayın, YTL'de faiz kazanın krediyi düşecek kurdan ödeyin" diyerek karşı çıktım.

Peki ben bunları neden hatırlatıyorum?



Formasyon tamamlandı

Değerli dostlar, dün ilk defa bu teze aykırı olarak euro-dolar ve dolar-YTL arasındaki ilişkiyi euro açısından ele aldım ve size euro'nun nereye gidebileceğini, risklerini detaylandırarak aktardım. Aynı yazı içinde dolar-YTL ilişkisini de bugüne bıraktım.

Bugün ne diyeceğimize gelince.

Çok net ve uzatmadan aşağıdaki grafiği de bakarak şunu söyleyebilirim; dolarda düşüş kanalının sonuna geldiğimize ve formasyonun tamamlandığına inanıyorum.

Neden mi ?





Dolar-YTL ilişkisinde 2001 yılında hareket 600 bin seviyesinden başladıktan sonra 1 milyon 300 bine kadar soluksuz gidiyor. Grafik üzerinde solda balon içinde görüyorsunuz. Oradan dönüyor ve aşağıda 1.1 seviyesinde dip yapıyor. Dolayısıyla hareketin oturduğu ilk dip orası, yani 1.1 noktası. Orayı başlangıç alırsak, geldiğimiz seviyelerde sağ taraftaki dip bölgesini test ediyor yani, ters çanak formasyonu tamamlanmak üzere.



Önce yatay seyredecek

Peki bu ne anlama geliyor ?

1- Kısa vadede "dolar artacak" anlamını hemen lütfen çıkarmayın.

2- Bu tamamlanma dünya genelinde "yüksek petrol fiyatının diğer piyasalara marjinal fayda" sağlamadığı gerçeği ile birleşince ortaya "en azından düşüş kanalı tükeniyor" fikri çıkıyor.

3- Bundan sonra dünya genelinde 2003-2007 arası gibi bir dönem oluşmazsa dolar-YTL ilişkisinde yataylaşma ve risklerin hayata geçmesine göre tepkiler oluşacak.

4- Lütfen dikkat edelim ilk etapta yataylaşma, yani daha aşağı gitmeme durumu ortaya çıkacak.

5- Bu "Alım yapın" demek değil, yatay kalan piyasada fırsat getiriden yani faizden yararlanın ama "Eskisi gibi nasıl olsa düşer" yerine "Tepki gelebilir" mantığına geçmeniz gerekir.

6- Dip kanalı 1.1-1.18 YTL arasında varsayılabilir. Bu kanal içinde artık satış yapmak mantıklı olmaz.

7- Öncesinde satış yapanlar halen faiz kazanarak, "Trend değişiyor mu" dinamiğini sorgulayabilirler. Önemli ayrıntı hareket oluşmadan pozisyon değiştirebilmek.



Gözlemlemek gerekli

Sonuç 1: Kasım 2007'de diğer piyasalar ile ilgili "petrol fiyatı marjinal fayda sağladıkça yapı bozulmaz" tezimi, "artık yüksek petrol fiyatı piyasalara marjinal fayda saplamayacak" tezi ile değiştirdim.

Sonuç 2: Şimdi de içeride "dolar ne olursa olsun aşağı gidiyor" tezimi "artık yataylaşmaya doğru değişim başladı, aktif alım olmasa bile gözlemlemek gerekli" tezi ile değiştiriyorum. Bugüne kadar taşıdıkları dolarları, Türk halkına 1.18-1.1 YTL bandında sattırıp; oradan alıp Türkiye'den çıkmak isteyenlerin, harekat tarzını sezdiğim için bunu yapmam doğru diye düşünüyorum.

Not: Euro-dolar dinamiğinde 1.4750-1.50 bandı test edildi ve oradan gelen satış ile trend 1.45 desteğine doğru geri çekiliyor. Bugüne kadar euronun değerlenmesinden her anlamda memnun olan Amerika, "1.50 de geçilir mi, değer kaybının ucu açık mı" sorgulamalarından oldukça rahatsız. Böyle bir yapı içinde 1.4750-1.50 zor bir bant olabilir.

Dolarda artık yataylaşmaya doğru değişim başladı, aktif alım olmasa bile gözlemlemek gerekli. Çünkü bugüne kadar taşıdıkları dolarları, Türk halkına 1...

Hiç yorum yok:

yazarlar

ads