news

6 Kasım 2007 Salı

Zayıf dolar dünyayı sarsıyor!

Dolarda son yıllarda meydana gelen büyük çalkantılar yüklü miktarda satışlara neden oldu. İstikrarını kaybeden dolar bir süredir yen’in ralli sürecine girmesiyle birlikte de kendini bir türlü toparlayamıyor.


Barclay Capital’in uluslararası kambiyo bölümü başkanı David Woo, doların durumunu bu şekilde yorumluyor. Döviz kurları arasındaki ilişkinin değişime uğramasını başlıca üç ana nedene bağlıyor.

İlk neden, Japonya’daki faiz oranlarının diğer ülke faizlerine göre oldukça düşük olması. Buna ek olarak Japon Merkez Bankası’nın uyguladığı eksiksiz politikalardan yıl sonuna doğru vazgeçecek olması da faiz oranları üzerinde oldukça etkili olacak gibi görünüyor.

İkinci olarak, orta vadede mali anlamda bir destek beklentisinin olması gösterilebilir. Hükümetin vaatlerine göre, 2011 yılı itibariyle mali dengede gereğinin üstünde bir sermaye fazlası oluşması gerekiyor. Bunu başarabilmek için de tüketici vergi oranlarında yapılabilecek artış kaçınılmaz gibi görünüyor.

Üçüncü faktör olarak da Japonya’daki yatırımcıların, yapısal anlamda kapitalin ihracatçısı konumunda olmaları gösterilebilir. Demografik nedenlerin de etkisiyle önümüzdeki piyasa turbilanslarının ardından daha etkisiz ve pasif duruma gelecekler.

Hiç yorum yok:

yazarlar

ads