news

2 Aralık 2008 Salı

İflas ya da konkardoto eden her firmaya inanmayın - PARA - Av. Mehmet Gün

Yaşadığımız ekonomik krizi ileri sürerek bazı firmalar mahkemelerden karar alarak iflas (konkardoto ilan ediyorlar) ediyorlar. Bununla ilgili olarak Para dergisinde kaleme alınan bir yazı..... “Kötüye kullanılıyor”

Şirketlerin iflası için bir mahkeme kararı gerekiyor. Bu karar, şirketin alacaklısının açtığı bir alacak davası sonucunda ya da şirketin yetkili organlarının yapacağı bir başvuru üzerine verilebiliyor. Şirketlerin kendi kendilerinin iflasını isteyebilmeleri için, borca batık olmaları gerekiyor. Borca batık olmak, varlıklarının borçlarını ödemeye yetmiyor olması anlamına geliyor. Mahkeme gerçekten böyle bir durum olup olmadığını inceledikten sonra, iflas kararını veriyor. Alacaklının açtığı davada ise borcun verilen süre içinde ödenmemesi iflas kararı için yeterli."

Türkiye'de iflası süreç olarak zorlaştıran bir neden olmadığını söyleyen Avukat Mehmet Gün, iflas etmenin çoğu zaman kötüye kullanıldığına dikkat çekiyor.

Borçlarından kurtulmak için bir çok şirketin hayali alacaklılar yaratıp mahkemeye başvurarak iflas kararı aldıklarını belirten Gün, “Bu tür şirketler yarattıkları kurmaca, yani hayali alacaklılar vasıtası ile iflas tasfiyesini kontrol ediyor ve şirketin mallarını istediği gibi kontrol edip, gerçek alacaklıların alacağını alamamasını ya da uzun bir süre normal faaliyeti iflas kisvesi ayında sürdürüyor. Bu bakımdan iflas alacaklılardan mal kaçırmanın bir yöntemi olarak kullanılıyor” diyor.

Yani bu ifadelerin daha açıkçası şirket piyasaya olan borçlarını ödemiyor elinde tutuyor yada muvazaalı olarak satış yada yurt dışına fon transfer operasyonu yapılıyor.. Dolayısıyla alacaklarını tahsil edemeyen gerçek kişi ya da kişiler bu sefer gerçekten çok haksızca iflas etme durumunda kalmaktadır....

yazarlar

ads