news

27 Ekim 2007 Cumartesi

ICAC'ın pamukta üretim ve tüketim tahminleri

ICAC'ın pamukta üretim ve tüketim tahminleri raporuna göre: Pamuk üretimi ABD ve Türkiye'de azalıyor, Asya'da artıyor
İZMİR - Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi (ICAC) Sekreteryası'nın hazırladığı Pamukta Üretim ve Tüketim Tahminleri Raporu'ndaki verilere göre Asya ülkelerinde pamuk üretimi ve tüketimi artarken, ABD ve Türkiye'de üretim azalacak. İzmir Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen ICAC 66. Genel Kurul Toplantısı'nın ikinci gününde ICAC Sekreteryası'nın açıkladığı "Pamukta Üretim ve Tüketim Tahminleri Raporu"a göre 2007-2008 sezonunda dünya pamuk üretimi yüzde 2 azalacak, tüketimi ise yüzde 3 artacak. Tüketimdeki artış pamuk fiyatının artmasına yol açacak. Son iki yılda fiyat tahmininde yanıldığı için uluslararası piyasalarda oluşacak fiyatı tahmin etmek için yeni bir metot uygulayan ICAC, pamuk fiyatının 2007-2008 sezonunda Cottoon A Index için 68 cente çıkmasını bekliyor. Açıklanan verilere göre Asya ülkelerinde pamuk üretimi ve tüketimi artarken, ABD ve Türkiye'de üretim azalacak. ICAC raporuna göre Türkiye'de geçen yıl üretimde verimliliğin sağlanamaması ve alternatif tarım ürünlerinin daha cazip olması üreticiyi pamuk ekiminden uzaklaştırdı. Rapor, uluslararası piyasalarda 2004 yılından bu yana ucuza giden pamukta fiyat artış sürecinin başladığını tahmin ediyor.
Verileri açıklayan Dr. Alahandro Plastino, 2002-2003 sezonunda 27.1 milyon tonla en yüksek seviyeye çıkan dünya pamuk üretiminin sonraki yıllarda girdiği düşüş eğilimini sürdürdüğünü belirtti. Plastino, dünya pamuk üretimin 2007-2008 sezonunda 26.2 milyon tona inmesinin beklendiğini vurgulayarak, pamuk üreticisi ülkelerde üretim tekniklerini geliştirmesi sonucunda hektar başına yüzde 16 verimlilik artışı sağlandığını açıkladı. Pamuk ekim alanlarının 2004-2005 yılında 36 milyon hektardan günümüzde 34 milyon hektara düştüğünü belirten Plastino, şunları kaydetti: "Uluslararası piyasalarda 2004 yılından bu yana düşüş eğilimi gösteren pamuk fiyatının kısa sürede yükseliş trendine girmesini bekliyoruz. Pamuk ekim alanları azalacak, fiyat artacak. Buğday, mısır, soya fiyatlarındaki artışın pamuk yetiştiriciliğini cazip olmaktan çıkarmasından dolayı pamuk ekim alanı 2007-2008 sezonunda yüzde 2 azalacak. Ekim alanları en çok ABD ve Türkiye'de azalacak. ABD'de mısır fiyatının artması ve pamuk üreticisine teşvik verilmemesi etkili olurken, Türkiye'de geçen yıl düşük verim görülmesi etkili oldu. Pamuk ekim sezonunda hava koşullarının kötü gitmesi 2007-2008 verimliliğini de azaltıyor."
Fiyat 9 cent artıyor
Hindistan ve Pakistan'da pamuk üretim artışı, Çin'de ise istikrarın korunmasının beklendiğini aktaran Plastino, Çin'de 7.8 milyon ton üretim hedeflendiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Beklentilere göre dünya pamuk üretimi 26,2 milyon tona düşecek. Asya, toplam üretimin yüzde 59'unu karşılayacak. Dünyada fabrikaların pamuk tüketimi yüzde 4 artarak, son 2 yıldaki artışın 3 katına ulaşacak. Dünyada üretilen pamuğun yüzde 75'i Asya'daki fabrikalarda işlenecek. Çin, bu alanda lider olacak. ABD'deki üretim düşüşüne rağmen stoklarının çok olması sayesinde ihracatının 3.7 milyon ton olması bekleniyor. Çin'in ihracatının 3.5 milyon tona ulaşması bekleniyor."
Plastino, 2006-2007 sezonunda 59 cent olan Cottoon A Index fiyatının 2007-2008 sezonunda 9 sent artarak, 68 cente çıkmasının beklendiğini vurguladı. bu yılki fiyatın 20 yıllık ortalamadan daha düşük olduğuna dikkat çeken Plastino, fiyatların gerilemesinin "Pamuk üretiminde verimlilik artışı, polyesterle rekabetten kaynaklanan talep azalması, giyim ürünlerinin perakende fiyatlarının düşmesi, devletlerin destekleri fiyatın düşmesi" nedenlerinden kaynaklandığını söyledi. Plastino, "Dünya tekstil pazarında da pamuğa talepte düşüş var. Gelişmiş ülkeler daha çok doğal elyaf tercih ederken, gelişmekte olan ülkeler insan yapımı elyafı tercih ediyor" dedi.
31 ülke katıldı
ICAC Komite Üyesi Refik Şaudri, pamuk üretimiyle ilgili veri tabanını oluşturmak için düzenledikleri ankete 31 ülkenin katıldığını belirterek, bu ülkelerin dünya pamuk üretim alanının yüzde 88'ine sahip olduğunu belirtti. Şaudri, dünyada pamuk yetiştiriciliği için 22.8 milyon dolar harcandığını belirterek, bir hektar pamuk ekim maliyetinin 730 doları bulduğunu vurgulayarak, "Kütlü pamukta kilogram başına üretim maliyeti 35 cent. Pamuğu en pahalı üreten ülke İsrail. Türkiye'de pamuk üretim maliyeti çok yüksek. Üretici gübreye 22 cent, haşereyle mücadeleye 13 cent, yabancı ot mücadelesine 12 cent, sulamaya 11 cent harcıyor."
Türkiye'nin yılda bir milyon 475 bin ton pamuk tükettiğini söyleyen Tarım Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Vekili Talat Şentürk de, 62 bin ton pamuk ihraç ettiğini, 750 bin ton da ithal ettiğini söyledi. Şentürk, Türkiye'nin 2012 hedefinin pamuk ekim alanını 930 bin hektara çıkararak kendi kullanacağı pamuğun tamamını kendisinin üretmeyi istediğini vurguladı.
KAYNAK : Dünyagazetesi

11 Ekim 2007 Perşembe

TGSD: İmdat çığlığımız duyulmadı, 1 milyon çalışan işsiz kalıyor

Hazır giyim ve konfeksiyonda sektörün imdat çığlığının duyulmadığına dikkat çeken TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, yıl sonuna kadar kapanan firmalar yüzünden işini kaybeden kişi sayısının 1 milyona çıkacağını söyledi.



2008’le birlikte son 3 yılda sektörün yüzde 43 daralacağını aktaran Nakkaş "Ağzımızda sıkacak diş kalmadı. İşletmelerimizi hayatta tutan pamuk ipliği koptu kopacak" dedi.



TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) yaptığı acil bir basın toplantısı ile hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe "deniz bitti" dedi. Sektörden yükselen imdat çığlığının duyulmadığından yakınan TGSD Başkanı Ahmet Nakkaş, yıl sonuna kadar kapanan firmalar yüzünden işini kaybeden kişi sayısının 1 milyona çıkacağını söyledi. Ucuz üretimden çıkarak, katma değerli üretime yönelen şirketlerin de zora girdiğini belirten Nakkaş, "Kendimize yeni bir kulvar belirledik. Ucuz mallarda Çin’le rekabet edemeyiz deyip, katma değerli üretime geçtik ama burada da rekabet edemiyoruz. Fiyat tutturamıyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. Durum çok vahim" dedi.



YÜZDE 43 KÜÇÜLME: Artan maliyet ve düşen fiyatlara dikkat çeken Ahmet Nakkaş sektörde başlayan tasfiye sürecinin fark edilmediğini kaydederek şunları söyledi: "Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe 40 binin üzerinde işletme var. Son 2 yılda kapasite yüzde 18 küçüldü, yüzlerce işletme kapandı. 2008’de kotaların kalkmasıyla yüzde 25’lik bir küçülme bekliyoruz. Bu daralma yıl sonuna kadar bile gerçekleşebilir. Bu, son 3 yılda sektörün yüzde 43 küçülmesi demek. Sektörde kayıtlı ve kayıt dışı 2.5 milyon kadar kişi çalışıyor. Burada da yüzde 50’lik kayıp olacak demek. Yerine koyacak başka bir alternatif yokken sektörü gözden çıkardılar. Neden sorunlar çözmüyor gerçekten anlamıyorum. Bizden vazgeçtilerse bunu açıkça söylesinler; bilelim.



"TGSD’DEN YÜZDE 13 GİTTİ: 400 üyeli TGSD’de ise son bir yılda 50 işletmenin kapandığına değinen Nakkaş, bunun içinde bölüm kapatan ve kapasite küçültenlerin dahil olmadığını bildirdi. TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Reha Erekli ise, tasfiye sürecinin, öncelikli olarak 3 bin firmanın yer aldığı triko alanında hissedildiğini, son 6 ayda sektörde yüzde 10, son 3 yılda ise yüzde 30 kapanma yaşandığını söyledi. Yüzde 60 olan ihracatın ithalatı karşılama oranında sektörün katkısına dikkat çekilirken, yüzde 60’ın kritik eşik olduğu vurgulandı.



HÜKÜMET İLGİSİZ: Yıllardır şikayet ettikleri istihdam üzerindeki kamu maliyetleri, yüksek enerji fiyatlarıyla ilgili siyasi otoritelerin üzerine düşeni yapmadığını, sorunu çözmediğini vurgulayan Nakkaş, "Ekonominin rayına oturması için getirilen makro çözümlere diyeceğimiz yok ancak 22 Temmuz sonrasına ertelenen mikro çözümler 3 aydır gündeme gelmedi" dedi. Yıllardır en fazla istihdam, ihracat ve üretimi sektörün yapmasına karşılık değerinin bilinmediğinden yakınan Nakkaş şunları söyledi: "Türk parasının değerlenmesi her Türk vatandaşının ortak hayali ama değerli TL karşısında yapısal reformlar biraz daha geçikirse, ortada ne iş, ne aş ne de toplumsal huzur kalacak. Hálá inatla ’kendi ülkemde istihdam yaratacağım’ diye didinen işletmelerimizi hayatta tutan pamuk ipliği koptu kopacak. Elbette toplumsal huzur istiyoruz ama yeni işsizlerle nasıl huzurlu olacağız?"



İç ve dış güvenlik bütün meselelerin üstünde



15 askerin şehit düşmesiyle ilgili olarak üzüntülerini dile getiren Ahmet Nakkaş, iç ve dış güvenliğin bütün meselelerin üstünde olduğunu söyledi. "Bu ülke sahipsiz değil, gerekenler yapılır" diyen Nakkaş, ekonomik gelişmelerin önemine değindi. Nakkaş, "Ekonomik gelişim pek çok sosyal sorunu ortadan kaldırıyor. Bizim sektörümüzle o bölgede belli gelişimler sağalanabilir. Bu bir kalkınma planıdır. Sözde kalmamalı, uygulanmalı. TGSD’nin Anadolu’da İş, Aş, Barış projesi bu kapsamda çok önemliydi" dedi.



Ağlayarak İsveçli şirketle vedalaştık

BUNDAN sonra alınacak tedbirlerin durumu düzelteceğinden emin olmadığını da anlatan Ahmet Nakkaş, "Beş yıldır çalıştığım İsveçli bir firmayla ağlayarak yollarımızı ayırdık. 17-18 Euro’ya çocuk pantolonu yapıyorduk ama artık bu fiyatı tutturamıyoruz. Yüzde 20 artış istedik olmadı. Katma değerli üretimde de fiyatlarımız tutmuyor" diye konuştu.

Pembe rakamlar hayali

PODYUM Tekstil’in sahibi ve TGSD Yönetim Kurulu Üyesi Koray Onun ise ekonomide ciddi bir başı boşluk olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Enflasyon, ihracat bütün pembe rakamlar hayal. 2008’de kotalar kalkınca tablo daha da kötüleşecek. Üstelik şu anda konfeksiyon ve hazır giyimdeki yangı tekstile de sıçrayacak. Ekonomideki başı boşluğun acçılarını hep beraber çekeceğiz. Sektörün 3-5 senelik ömrü kaldı."

Finansal bir oyun içindeyiz

AHMET Nakkaş, Türkiye’nin finansal bir oyunun içinde kaldığına işaret ederek şöyle konuştu: "Faizler üzerinden en çok getiri sağlayan ülke olduğu için Türkiye’de bu kadar çok yabancı para var. Ama Türkiye bunun geri dönüşümünü sağlayabilecek durumda değil. Dünyada yabancı ve suni sermaye ile gelişen bir tek ülke bile yok. Bir an önce biz de bu hayaldan vazgeçelim."


4 Ekim 2007 Perşembe

CHINA: Textile, garment exports up 19.5% in year to August

Exports of textiles and garments from mainland China in the first eight months of 2007 were 19.5% higher than in the same period last year according to the latest customs figures.

Cited by local news reports, statistics from China Customs show the value of exports increased to US$112bn from January to August, while imports were 4.4% higher at US$12.5bn.

The US, Japan and Hong Kong took 37.8% of the exports, worth US$42.2bn, while shipments to the EU were worth US$19.3bn or 17% of the total.

1 Ekim 2007 Pazartesi

Egyptian textile workers win victory

The Coordinating Committee for the Trade Union and Worker Rights & LibertiesSpinning & Weaving in El Mahalla News Release #7 on 29 September 2007Summary:• After the increase in Local, Arab and International Solidarity Actions with El Mahalla Spinning & Weaving Workers – the workers succeeded in the negotiations and received the following:• 90 days of the annual profit shares, bonus and achieving the company production implementation plan under the holding of the oversight General Committee meeting; no decrease by the General Committee than 130 days in the minimum wage; creation of a negotiations committee to work on increasing the “nature of work” bonus (i.e. hardship pay) and meal allowances at the Ministry for Investment on Sunday• The acceptance that the days the workers were on strike are considered paid holidays with full pay• Tying the basic bonus with the 7% annual increase• Promise to dissolve the Company’s General Management committee and the firing of El Gebaly, the corrupt company board chairmanAfter the General Federation of Trade Unions in South Africa sent the first Solidarity letter with El Mahalla workers three days ago; the continued messages of support and solidarity kept pouring in to the workers. Then the release of the International Confederation of Arab Trade Unions’ (ICATU’s) solidarity press release with El Mahalla workers which criticized the means by which the Egyptian government was dealing with the strike. This press release was considered a slap in the face of the Egyptian Trade Union Federation (ETUF) and the Minister of Manpower herself whereas this press release truly showed ICATU’s true place and size on the Arab trade union level (arena). In addition, the National Trade Union of Education Workers and the United Workers in South Africa also sent a solidarity statement to El Mahalla workers and they are one of the largest trade unions in South Africa with a membership of 190,000 workers. The statement included the following; “ our dear brothers … we not only support your champion worker struggle, but we lament fully conscious of the reality of political oppression and the difficulties that Egyptian workers live with — on the road to their carrying out their democratic rights to organize, to associate and to strike.”In addition, the Italian unions sent a solidarity message steadfast with El Mahalla workers where they expressed in it their support of the workers’ demands and their refusal of the oppressive/dictatorial procedures that are being conducted against the workers.In addition, the International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation (ITGWLF) sent a letter to President Mubarak dated 27 September where they announced their support of the striking El Mahalla workers and their refusal of the steps that being taken to move some of the workers to the General Prosecutor and they announced their worry/anxiety by these steps where then Neil Kearney, the General Secretary of the International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation (ITGWLF) stated in his letter to Mubarak, “We have noted and fully agree with the statement of the General Board of the International Confederation of Arab Trade Unions (ICATU) endorsing these demands, calling for a halt to retaliatory action against the workers including those at the forefront of the strike, condemning the uncaring stance of the company towards the plight of the workers and demanding that the Egyptian government ensure that workers rights are fully respected and that the fair, just and legal demands of the workers at the Misr Spinning and Weaving Company in El Mahalla el Kubra are met, thus contributing to the economic and social stability of Egypt”.“We believe it is vital that the government of Egypt act immediately to protect the rights of all textile workers in El Mahalla el Kubra and agree and to enforce their demands”. It is important to note that The International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation is a global union federation bringing together 220 affiliated organisations in 110 countries with a combined membership of 10 million workers.In addition, the International Trade Union Confederation (ITUC) sent a protest letter to President Mubarak on 28 September 2007 where they stated: “The International Trade Union Confederation (ITUC), which represents 168 million workers through its 305 national affiliated trade union centres in 153 countries and territories, strongly protests at the arrest and detention of five workers at the Misr Helwan Spinning and Weaving Company’s factory in Mahalla el Kubra.The ITUC fully supports the demands of the workers of El Mahalla el Kubra and the legitimate exercise of their internationally recognized rights. Egypt has ratified ILO Conventions 87 and 98 on the freedom of association, the right to organise and collective bargaining, and is bound to uphold the principles contained in them. We therefore urge your government to drop all charges against the five workers, ensure the protection of the rights of the textile workers, and take measures to guarantee that their just and legal demands are met as soon as possible.”The Coordinating Committee for the Trade Union and Worker Rights & Liberties thanks all the trade unions, International and Arab federations that have announced their solidarity with El Mahalla workers and those who have sent messages and letters of support for them and for the protests against the actions taken against the workers. The Committee sends with joy the news of the workers’ success in the negotiations whereas a delegation composed of the President of the Egyptian Trade Union Federation (ETUF), President of the General Union of Garment & Textile Workers, President of Holding Company for the Textile Industry went to El Mahalla El Kubra. They met with 20 worker representatives in the headquarters of the Municipality of the city and they began to negotiate at 11:30 pm on 28 September and the negotiations were concluded at 3:15 am in the morning of 29 September 2007 and they agreed on the following items:1- Ninety days of the annual profit shares, implementing plan and bonuses will be paid immediately (as an advance) to the workers. The rest will be determined by the General Assembly of the company, on condition that it will be no less than 130 days, and no ceiling was agreed up on. The workers had already received 20 days, so another 70 will be decreed (so from the initial 40 days offered by the management, the strikers raised it to 90 days instead.)2-The strike days will be considered paid holidays, whose costs will be incurred by the Holding Company3- Instead of giving the management the right to determine the incentives, the latter will be a function of the basic monthly salary, with an annual increase of 7% of the basic salary.4- A cooperative society is to be established, funded by the Holding Company, to provide for the transportation of workers. Labor leader Mostafa Fouda has been assigned to direct it5-No striker will be victimized for taking part in the industrial action. A committee from the strike leaders has been formed to continue negotiating with the Holding Company over increasing the allowances for food and industrial safety.6-The strike leaders were promised that Mahmoud el-Gebaly, the corrupt company board chairman will be impeached, together with his assistants7-Work is to resume on Sunday!!

yazarlar

ads